Prostituţia – O altă formă de violenţă împotriva femeii


Prostituţia – O altă formă de violenţă împotriva femeii

Acesta este convingerea care a fundamentat ultima activitate a Asociaţiei pentru Promovarea Femeii din România -APFR – o masă rotundă tematică desfăşurată în data de 14 iulie 2004 la Timişoara. Prostituţia este o problemă care implică numeroase controverse, argumentele pro si contra angajând diverse interese. Orice dezbatere necesită însă o bună clarificare a termenilor şi o cunoaştere adecvată a implicaţiilor acestei practici, cunoaştere care lasă celor angajaţi în apărarea drepturilor femeii şi promovarea egalităţii de gen doar o opţiune: aceea de a fi împotrivă.

Câteva argumente

Statisticile arată că rata mortalităţii femeilor implicate în prostituţie este de 40 de ori mai mare decât cea a populaţiei generale şi că aceste decese sunt aproape întotdeauna de tip violent, fie din cauza influenţelor exterioare sau auto-provocate. Oricare ar fi cauza, rata disproporţionată indică faptul că prostituţia nu oferă femeilor un mod de viaţă sănătos şi viabil şi că ar trebui făcute eforturi de scădere a incidenţei acestui fenomen, ca parte a unei strategii mai cuprinzătoare.

Industria prostituţiei legalizate este una din cauzele de bază ale traficului sexual. Legalizarea în Olanda nu a pus capăt exploatării femeilor emigrante traficate pentru prostituţie după preconizări, în continuare 80% dintre femeile din bordelurile olandeze sunt traficate din alte ţări. După căderea Zidului Berlinului, proprietarii de bordeluri din Germania au raportat că 9 din 10 femei din cadrul industriei sexului sunt din estul Europei şi din fostele ţări sovietice.

Legalizarea prostituţiei nu controlează industria sexului. Dimpotrivă, o extinde. Legalizarea prostituţie în statul Victoria din Australia, a dus la extinderea masivă a industriei sexului. În timp ce în 1989 au existat 40 de bordeluri legale, în 1990 numărul lor a crescut la 94, alături de alte 84 servicii de însoţitoare. Alte forme de exploatare sexuală cum sunt dansul pe mese, centrele de supunere şi dependenţă, peep-show-urile, sexul la telefon şi pornografia s-au dezvoltat în moduri mult mai profitabile decât înainte.

Legalizarea prostituţiei nu promovează sănătatea femeii. Cercetări efectuate în Statele Unite aduc exemple elocvente: 47% dintre prostituate au declarat că bărbaţii aşteaptă sex fără prezervativ; 73% au raportat că bărbaţii se ofereau să plătească mai mult pentru sex fără prezervativ; 45% dintre femei au spus că erau brutalizate dacă insistau ca bărbaţii să folosească prezervativ. Aşa numitele „politici de siguranţă” din bordeluri nu apără femeile împotriva maltratării. Chiar şi acolo unde localurile monitorizau clienţii şi foloseau la nevoie „gorile”, femeile au declarat că erau lovite de clienţi şi, ocazional, de către patronii de bordeluri şi prietenii lor. Chiar şi atunci când cineva intervine pentru a controla abuzul din partea clienţilor, femeile trăiesc într-un climat de frică.

Legalizarea prostituţiei este un cadou oferit „peştilor”, traficanţilor de carne vie şi industriei sexului, încurajând creşterea puterii economice şi sociale a unor indivizi ce practică politici de sclavie vizavi de femei. Femeile care lucrează ca prostituate sunt exploatate de cei care gestionează industria sexului- în majoritate bărbaţi. O parte instrinsecă a prostituţiei este violenţa şi exploatarea sexuală. „Peştii” utilizează violenţa pentru a le iniţia şi forţa pe femei în prostituţie, pentru gratificaţii sexuale, ca formă de pedeapsă pentru a ameninţa, intimida şi domina femeile, pentru a le umili, izola şi sechestra.

Daca consideraţi că este necesar să luăm atitudine împotriva legalizării prostituţiei în România va rugăm să contactaţi APFR pentru a explora moduri în care vă puteţi implica în campania voluntară lansată această organizaţie.

Contact

Adela Dinu, Director Executiv APFR

Adresa: Str. Letea., Nr.46 Timisoara

Tel. +40-(0)256-293 183,

E-mail: apfr@mail.dnttm.ro http://www.apfr.dnttm.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: