Cu o ţâr’ de bucurie, să tăiem nuca-n două


Nuci de cocos

Nuci de cocos la Boca Chica - greu de ajuns la bunătatea dinăuntru

Sunt într-o ţară în care oamenii aruncă gunoaie pe jos (pietoni sau din maşină, indiferent), unde bărbaţii fluieră şi din când în când strigă după femei şi fete pe stradă. Aici lumea întârzie la întâlnire şi câte o oră şi apoi apar fără să pară stresaţi, iar în secunda în care se face verde la semafor auzi claxoanele maşinilor din spatele tău. În ţara asta lumea îşi lasă larg deschise portierele şi geamurile de la maşini pentru a împărţi muzica favorită (hai să spunem manele*) cu toată lumea. Pietonii nu au aproape niciodată prioritate şi nu se respectă prea des regulile de circulaţie. Pasagerii urcă deseori câte patru pe bancheta din spate a maşinii.


În ţara în care sunt acum oamenii vorbesc mult şi tare, îşi cumpără maşini şi telefoane scumpe şi haine de firmă. Când ajung la un restaurant primul lucru pe care îl fac deseori e să pună telefonul mobil pe masă. Supermagazinele şi molurile au înlocuit multe magazine mici de familie, localnicii spun că s-a pierdut mult din ospitalitate şi din prietenia spontană faţă de necunoscuţi. Acum sunt la mare căutare produsele şi modelele din SUA şi vestul Europei. Preţurile sunt mari faţă de salarii şi oamenii au câteodată 2-3 slujbe să poată trăi mai bine.


Nu, nu vorbesc de România! Deşi mă gândesc la ea 🙂 Sunt în Republica Dominicană, unde multe seamănă cu cele de acasă. O diferenţă e că aici oamenii sunt relaxaţi atunci când claxonează sau sunt claxonaţi. Nu se enervează atunci când ei sau invitaţii lor întârzie o oră la întâlnire. Localnicii de aici sunt mai mereu veseli şi prietenoşi, chiar dacă sunt catalogaţi ca leneşi de cei din afara culturii lor. Mi se pare că sunt în perfectă armonie cu stilul lor de viaţă, nu există impresia de nemulţumire cronică ci de o acceptare a situaţiei – chiar şi atunci când le e greu şi trebuie să muncească pentru fiecare ban câştigat.


Oi fi io ardelean da’ numa’ aci pot spune că am învăţat cu adevărat să fac lucrurile încet (şi datorită căldurii) şi să înţeleg că timpul curge în feluri diferite, în locuri diferite. M-am deşteptat puţin cum că în toate lucrurile îi şi bine, îi şi rău, depinde de timp, spaţiu şi de cine judecă 🙂 Şi, atenţie mare, cel mai important lucru pe care l-am învăţat: atitudinea contează!!! Adică realitatea e cum e, pe ceilalţi nu ai cum să-i schimbi aşa că…trăieşte fericit în fiecare moment! Asta ţine de suflet şi nu de câte telefoane mobile ai în buzunare. Peste tot pe unde am mers am întâlnit „epidemii” de fericire la cei care erau cotaţi prost pe lista FMI a PIB-urilor, pe când cei din topul listei erau deseori „infectaţi” în masă de pesimism, îngrijorare şi bombăneală cronică. Le sunt deci profund recunoscător oamenilor şi locurilor care pe lângă aromele de papaya, mango şi ananas mi-au retuşat culorile în care îmi pictez tablourile de viaţă în fiecare zi (fraza asta-i tare, de efect, parcă e de la comentarii literare de undeva :-)).


Atât am avut să transmit. Că şi alţii trăiesc la fel sau mai greu decât noi şi nu se lasă să fie un popor de oameni trişti şi cu sufletul ofilit. Asta vreau să schimbăm la noi, tristeţea şi întunecimea spiritului care ne bântuie politica şi societatea. Să vedem că nefericirea noastră economică, socială, financiară, politică şi mai ştiu eu de care vine din suflet. Să iscăm din nou veselia, bucuria, şotia, gluma jucăuşă, spiritul zglobiu şi în final fericirea epidemică. Sigur că putem! (calde salutări Barack şi mult spor, cu ocazia asta, din partea unui grup de simpatizanţi!)


Samana, intre doua insule

Samana, intre doua insule

*manelele dominicanilor sunt bachata, genul celor pe care le cântă grupul „Aventura” („Obsesion” etc.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: