Vamos a la Playa Fronton! – escaladă în Caraibe


Ştiu, Republica Dominicană nu e tocmai destinaţia favorită a căţărătorilor din România. Şi totuşi am găsit pe Internet români care merg în vacanţa de iarnă acolo (pe banii lor sau ai firmei). Am presupus deci că printre ei or fi şi iubitori de munte. Aşa că sper ca rândurile de mai jos şi pozele să ajute iubitorii de stânci, escaladări şi natură.


Primul lucru pe care l-am găsit pe Internet despre căţăratul în R. Dominicană a fost Playa Fronton (găsiţi materiale pe youtube şi google). Aşa că m-am dus chitit să ajung şi acolo. Însă întâi am găsit falezele din parcul Mirador del Sur (Santo Domingo). Trasee de până în 8-10 metri, marea majoritate surplombate, destul de tari pentru mine care eram obişnuit mai mult cu feţele de calcar din Cheile Turzii. Marele avantaj e că parcul e chiar în oraş, destul de uşor accesibil. Dintre intrările / scările 3, 9 şi 10 pentru intrare în parc – unde se găsesc traseele – recomand nr. 3 şi 10. Spiturile şi ancorele chimice sunt bune, topurile la fel. Sunt unele trasee doar cu top, fără posibilitate de căţărat cap de coardă pe ele. Găsiţi poze şi descrieri aici. Merge şi bouldering dacă te ţine, mai toate intrările sunt pe „negativ”.


În parc ne-am întâlnit (sâmbăta şi duminica) cu comunitatea locală de căţărători, mică şi voinică, la care participă şi câţiva străini. Escalada e relativ nouă în R. D. Şi a fost adusă de europeni şi americani. Nu se găseşte nici un magazin de specialitate, practicanţii îşi comandă pe Net echipamentele.


Din discuţie în discuţie am fost invitaţi să mergem pe … Playa Fronton (unde mai încercasem să ajungem în urmă cu două săptămâni, fără folos, cu nişte prieteni). De data asta am mers un grup mai mare de căţărători şi iubitori de natură şi linişte.


Playa Fronton e declarată de vizitatorii ei „cel mai frumos loc de căţărat din Caraibe”. Mândria cred că se justifică, deşi nu le-am văzut pe toate să le compar. Plaja e izolată, în nordul insulei – la Cabo Samana pe peninsula cu acelaşi nume. Din Santo Domingo se ajunge pe noua autostradă, prin Sanchez şi Las Galeras. Din Las Galeras se ajunge fie cu barca (jumate de oră, aprox. 100 USD), fie pe jos (cam o oră jumate printr-o pădure tropicală – acelaşi sentiment pe care îl ai la Grădina Botanică din Cluj la secţiunea plantelor tropicale). Noi am fost pe jos, foarte pitoresc…cu barca sper să încercăm de Revelion 🙂


Plaja…e ca în pozele de mai jos şi mai ceva. Nu vine multă lume pentru că se ajunge greu. Nu există electricitate şi apă curentă. Lumea campează cu cortul în condiţiile în care Playa Fronton e declarată rezervaţie naturală. Plin de nuci de cocos (atenţie mare când bate vântul şi în general sub care palmier puneţi cortul, sunt momente în care ţi-ai dori să umbli cu casca pe cap!), şopârle şi crabi. Porfirio locuieşte acolo de mulţi ani, singur, şi dacă ştie că vii îţi găteşte orez cu peşte proaspăt şi fasole. Ca un cabanier meseriaş de pe la noi. În rest totul trebuie dus în spate / cu barca: apă, mâncare, echipament etc.


Plaja în sine are cam 200 de metri lungime şi marele avantaj că la 10 – 20 de metri de mal poţi vedea sub apă peşti de toate culorile şi tot felul de vietăţi de recif (care înconjoară plaja până la o distanţă de 1-200 de metri). Rechinii nu vin aşa aproape pentru că e apa puţin adâncă. În ianuarie – februarie însă, de pe plajă, se pot vedea balenele care intră în Golful Samana pentru a naşte!


Deci plajă, snorkelling (chestia cu scufundatul la adâncimi mici şi uitatul după vietăţile dintre corali), leneveală şi…căţărat, desigur.


În Fronton sunt 2-3 zone cu trasee „bătute” pentru escaladă şi se poate merge şi cu asigurări mobile. Roca e o combinaţie între vulcanică şi gresie, cu poriuni de calcar. Cele mai uşoare trasee sunt de 5.7 in sistemul american iar de grele…sunt berechet. Mare atenţie la spituri şi ancore, datorită umidităţii şi salinităţii ruginesc foarte repede şi au fost câteva accidente în care s-au rupt spiturile (fără urmări grave, din fericire).


Umiditatea şi căldura sunt de fapt probleme mari, atât pentru echipament cât şi pentru oboseală. Se poate căţăra în general între 6 şi 9 dimineaţa şi între 2 şi 6 după-masă (şi cam la fel în Santo Domingo). Am băut cam un litru de apă de persoană la fiecare sesiune de 2-3 ore de căţărare.


Mai e un sector de căţărat unde se lasă maşina (lângă Las Galeras, aproape de Boca del Diablo), Sector „Jerry” şi un alt perete pe care se deschid acum trasee. Pun aici topourile pe care le-am găsit pe rockclimbing.com (vezi adresa de mai sus). Pentru că toate stâncile aici au fost sub apă sau faleze în trecut, o caracteristică a lor comună e că sunt în surplombă, pentru peste 90 la sută din traseele bătute, aş zice.


Una peste alta – o experienţă foarte faină. Am stat trei zile şi în „pachet” au intrat toate de mai sus. Zic că dacă tot ajungeţi în Punta Cana, Santo Domingo sau Puerto Plata, într-o staţiune scumpă all inclusive, mai puneţi 3 zile în plus pentru stat la cort pe Playa Fronton. Dacă tot aţi venit juma’ de lume, merită să încercaţi experienţa.


Până atunci, ture faine şi experienţe frumoase oriunde aţi fi! Dacă v-am deschis apetitul şi aveţi întrebări, lăsaţi un comentariu 🙂

Trasee escalada Playa Fronton

Trasee escalada Playa Fronton

topo-sector-jerry

Topo Sector Jerry (lângă Boca del Diablo)

Unul din pereţi - traseu în lucru

Unul din pereţi - traseu în lucru

În ianuarie de aici se văd balenele

În ianuarie de aici se văd balenele

Manşă pe "Luna de miel" - 5.7

Manşă pe Luna de Miel - 5.7

Panoramă Playa Fronton

Panoramă Playa Fronton

Coleg de plajă

Coleg de plajă

Cel mai bun căţărător din zonă

Cel mai bun căţărător din zonă

La umbră şi odihnă. Poate o scufundare mai târziu?

La umbră şi odihnă. Poate o scufundare mai târziu?

Lângă Boca del Diablo se deschid trasee noi

Lângă Boca del Diablo se deschid trasee noi

Leave No Trace, Fronton e rezevaţie

Leave No Trace, Fronton e rezevaţie

Casa lui Porfirio

Casa lui Porfirio

Anunțuri
4 comentarii
 1. its amazing!!!,un adevarat Eden!,Felicitari pentru postare,succes!!!

 2. Sab-Ina a spus:

  multumim mult, asemenea!

 3. AC a spus:

  supertare, mult succes in ceea ce faceti si aveti grija de voi. La Multi Ani!

 4. Denisa Jacobsen a spus:

  Dragilor,
  Promit sa va vizitez mai des (ei, virtual, nu in real, din pacate, nu inca) – dat sunt mai mereu cu gandul la voi in Dominicana!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: