esenţe de Rumi, în Khartoum


Khartoum, Omdurman. Ne apropiem de moscheea cu cupolă aurie. E vineri înainte de lăsarea serii şi aici se adună dervişii (sufiţii) rotitori/dansatori. Auzim tobele care fac aerul şi pământul să vibreze. Vedem mulţimea aranjată în cerc, mişcându-se în ritmul muzicii. Bărbaţi, femei şi copii cântă aceleaşi cuvinte, din nou şi din nou, ca şi cum ar vrea să se asigure că mesajul e înţeles de toţi cei prezenţi. Şi că ajunge şi mai departe. „La Illah Illallah!”. „Nu există alt Dumnezeu decât Allah!”.

Cei de pe marginea cercului bat din palme urmând ritmul tobelor. În mijloc e un grup de dervişi îmbrăcaţi în haine albe sau viu colorate. Verdele şi roşul semnifică apartenenţa la o anumită ramură a sufiţilor din Sudan. Cei din mijloc merg ritmat în sens contrar acelor de ceasornic, salutându-i pe cei de pe margine şi păstrând ritmul dat de tobe. Fac totul cu relaxare şi zâmbetul pe buze. În alte părţi ale cercului apar câţiva dervişi care încep să danseze singuri. Unii dintre ei se rotesc în jurul unei axe invizibile, ca şi cum ar atârna de o sfoară prelungită până la cer. Îşi ridicâ mâinile în lateral ca într-un zbor secret, echilibraţi de hainele largi devenite aripi de conjunctură. Din goana rotirilor apucăm să le vedem zâmbetele largi şi feţele care exprimă fericire. Unul dintre ei se pune pe pământ şi se rostogoleşte în praful gros, ridicat de picioarele celor care dansează. „A plecat din corp, simte vibraţia tobelor prin pământ, vezi?” îmi spune unul din cei care stau pe margine. Există un ritm şi o mişcare regulată a celor din cerc. Totodată dansatorii se mişcă liber, ca vorbele lui Rumi şi par a fi profund conectaţi la experienţa pe care o trăiesc.

Derviş dansând

Ritmurile încetinesc şi tobele cântă în şoaptă, apoi tac. E vremea pentru rugăciune, soarele a apus. Dervişii vor dansa din nou mai târziu. Încet încet mulţimea de privitori se răreşte…unii se aşează la un ceai pe marginea drumului, alţii se îndreaptă spre maşini.Turiştii sunt mulţumiţi şi strâng la piept „captura”: poze şi filmuleţe cu dervişii rotitori. Eu am făcut nişte poze neclare. Nu-mi pasă prea tare, era mai important să trăiesc momentul. Şi mi-a fost jenă să intru în mijlocul cercului pentru câteva „instantanee” mai bune.

Nu există alt Dumnezeu decât Allah

Inspiraţie, iubire, joacă, dans. Asta avem de la Rumi de câţiva ani încoace. În multe seri şi dimineţi ne însoţeste cu versurile lui pentru a ne aminti de Marele Joc pe care îl trăim. E totuşi prima dată când vedem dervişii în carne şi oase. Rumi a pus bazele acestei ramuri din Islam acum 800 de ani. Libertatea cu care practică ei Islamul nu-i face foarte populari în multe comunităţi musulmane. Ba unii cred despre dervişi că sunt nebuni 🙂 Sau că nu respectă canoanele şi dogmele.

Şi ce le pasă lor ce cred ceilalţi? Toată lumea e binevenită să li se alăture dacă vrea. Iar Rumi ne invita pe toţi să ne cinstim oaspeţii:

„Casa de oaspeti

Aceasta fiinta umana este o casa de oaspeti:
In fiecare dimineata, un nou venit.
O bucurie, o intristare, o josnicie,
O priza de constiinta trecatoare, toate apar
Precum un oaspete neasteptat.

Intampina-i si bucura-i pe toti!
Chiar daca sunt un grup de regrete,
Ce-ti zguduie violent casa golita de mobila.
Totusi, trateaza onorabil fiecare oaspete.
El te poate conduce spre o noua incantare.
Gandul intunecat, rusinea, rautatea,
Intampina-le la usa razand,
Si invita-le inauntru.

Fii recunoscator oricarui oaspete ce vine,
Caci fiecare a fost trimis
Ca un ghid de dincolo.
smile.gif

Ne vedem la dans!

Reclame
1 comentariu
 1. Sab-Ina a spus:

  la illah il’allah.

  Ca cu multe altele, cel putin doua nivele de interpretare. Unul retrans, despre raul pe marginea caruia ne-am construit noi casele aici pe pamant. Si u nul mai larg, oceanul in care se varsa toate raurile.
  Interpretarea mai larga: „Nu exista alta realitate decat Dumnezeu”.

  Tot Rumi spune ca asta este cheia care deschide calea pe care nu exista nici o cale.

  iubitule.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: