Roman. Ce fel?


Sa nu parem sarantoci!

Sarantocului meu roman preferat, Pacala, care cu siguranta se simtea bine in pielea lui inainte de cele multe judecati de apoi

Cu reputatia proasta pe care romanii si-au atras-o in Europa dupa 90, peste nemultumirea funciara vizavi de realitatile romanesti si comparatiile obsesive cu vestul dezvoltat, nu e de mirare ca fiecare roman in strainatate are un rol pe rol de a demonstra ca e mai breaz decat ceilalti. Si de a se disocia astfel cat mai mult de neamul cel ne-bun, viu si adormit si a sta cat mai prudent fata de alti romani intalniti. Mai putin sarantoc, mai demn de incredere, mai politicos, mai cultivat, mai destept, mai altruist, mai special, mai altfel.

Interesante fenomene intre doua extreme de obicei: romanii cei mai rai, hoti, smecheri si prosti  intr-o tara in care nimic nu merge bine ca dovada ca marea majoritate a tinerilor aspira sa o intinda spre vest. Sau romanii – noul popor ales dar nerecunoscut, nu special in general insa mai special decat multi altii.

Manifestari in extremis: neincredere automata fata de alti romani intalniti pe alte meleaguri (intr-adevar, de ce ar functiona apartenenat la aceeasi natie cu multe atribute de neinvidiat ca liant automat?) sau conexiune imediata pe ideea ca altii sunt mai prosti decat romanii, care ies la bulele de grasime deasupra supei de popoare. Si variante moderate care recunosc fiecare padure cu uscaciunile ei.

Ca de obicei, accentual cade mai mereu pe negativ sau pe negarea negay
tivului. In orice padure, uscaciunile sunt  totusi o minoritate fata de padurea vie. Latura balcanica existenta, negata sau exagerata, trebuie sa aiba si ea partea buna (intr-un context in care reputatia proasta a Balcanilor e la fel de nechestionata ca cea a Romaniei).
Logica asta a urii si negarii de sine a facut destula istorie. La fel cea a cui este cel mai tare din parcare.

A iubi pe ceilalti ca pe noi insine nu merge deloc cu ulciorul la apa cand nu invatam sa ne iubim pe noi insine ca persoane si in plus avem probleme fundamentale cu neamul din care ne tragem, ceea nu poate fi schimbat prin nici o interventie chirurgicala. Am ales sau am fost plasati intr-un context, fie ca vrem fie ca nu.

Optiunea nefericita este o viata in negare, a ta, a lui, a noastra. Tu esti special/a, dar neamul tau este de doi lei. Eu sunt special/a dar tara mea este aiurea. Ma intreb cine ne credem noi, daca frunze in vant fara radacini. Sau pe cine credem ca iubim daca dintr-un individ vedem doar partea care se vede cu ochiul liber nu neamul stramosilor pe care care stam cu totii.

Daca am face putina arheolohie sufleteasca si istorica, am descoperi cu siguranta suficiente motive sa intelegem tiparele romanesti dependente de context. Cu o schimbare/ transformare de perspectiva am putea descoperi si ce e bun in ce se considera rau.  A scoate din rau bunul intotdeauna e o reteta destul de buna de intelegere si plasare in context a naturii romanesti in sine, care cu siguranta se topeste in natura umana in general. Cu un gust putin special desigur, de Romania, care o fi ea, in fiecare dintre noi.

Avem oportunitatea sa demonstram ca suntem de incredere, omenie, demni de prietenie in orice context. Si daca am lasa mai deoparte complexele de inferioritate si superioritate, si am trai pur si simplu? Cele mai bune variante ale noastre. Iubirea de sine are portita deschisa pe cand negarea e pe cale sa cada de pe scena, daca o ajutam un pic.

Intr-o lume in continua expansiune, e super daca copacul isi extinde coroana sa cuprinda alte meleaguri. Se poate sa intinda si radacini, de ce nu? Un copac fara radacini e totusi un copac mort.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: