durerile creşterii (sau cum românii nu sunt în pericol)


Am vizitat România dupa 11 luni petrecute în Africa (marea majoritate a timpului). Se poate că standardele mele au scăzut. Sigur sunt influenţat şi de spiritul Africii de Est, unde oamenii sunt săraci (potrivit rapoartelor „gulerelor albe” din diferite organizaţii internaţionale). Săraci şi prietenoşi, mândri, plini de speranţă, fermecători. Totul e să laşi „ochelarii de cal” deoparte 🙂 Trăiesc într- o ţară africană unde confortul e minim şi plăcerile unei zile normale sunt simple şi în ordinea priorităţilor: mâncare şi apă necontaminate. Apoi puţin sport şi muzică, prieteni şi familie. Viaţă simplă, fără complicaţii prea mari, fără posibilităţi de a alege din prea mult belşug. De aici m-am întors în ţară într-o scurtă vacanţă. Ăsta mi-a fost „punctul de referinţă”.

Ce am găsit? Oraşe şi sate mai curate, clădiri renovate, gospodării îngrijite. Sigur, nu toate, dar parcă mai multe ca altădată. Vânzători care nu se mai uită urât la tine, ba chiar vorbesc frumos (şi în Ardeal şi în Bucureşti). Maşini noi şi frumoase (Cluj, Bucureşti, Suceava, Oradea, Târgu Mureş – mai puţine Dacii vechi). Mai multă ordine în unele instituţii publice (poliţie, paşapoarte). Trenuri (unele, cele spre Bucureşti) mai curate. La mare, la Venus, tot personalul unui hotel – extrem de prietenos! Plus serviciile bune spre foarte bune.

Deduc deci că

– românii o duc mai bine din punct de vedere material – românii AU

– afacerile şi dinamicile sociale sunt vii – românii FAC

Excelent! E bine, avem resurse.

Presa şi politica din spaţiul public însă nu mi-au plăcut deloc. Mult scandal, bâlci, ţipete, flegme politice, circ, telenovele şi dramatisme ieftine. Aproape nici o idee coerentă, o discuţie normală, o privire calmă, o minte limpede.

Românii nu SUNT ceea ce vor să fie. Cer ceva ce nu sunt dispuşi să fie ei înşişi. Atitudinea lipseşte. Ţara e bine mersi în prima treime a lumii ca şi capacitate economică şi financiară şi asta e tot ce vedem în spaţiul public? Asta e toată viziunea pe care o avem pentru viitor? Ne plângem de toate lipsurile pâmântului şi suntem datori la bănci pentru lucruri de care nu avem nevoie? Nu de bani sau de prosperitate ducem lipsă ci de ATITUDINE! De o paradigmă mentală care să ne conducă. De asumarea viselor şi aspiraţiilor noastre.

Din discuţii cu prieteni şi cunoscuţi m-am bucurat să văd cum se trezesc conştinţele. Deocamdată în spaţiul privat şi cu voci joase. Pentru moment timide şi nu destul demulte pentru a conta decisiv. Însă ele se trezesc într-un simplu mecanism de adaptare la nevoia vieţii de a supravieţui. Vedem ce am ajuns şi nu ne place. Ştim că suntem ALTCEVA în esenţă şi că spaţiul public e plin de iluzii amare. Aşa că reacţionăm. Şi cu puţină răbdare şi insistenţă, lucrurile se schimbă. Mulţi nu se mai uită la televizor. Alţii se mută la ţară, la linişte. Alţii merg mai mult cu bicicleta sau se implică mai mult în proiecte în care-i ajută pe semenii lor.

Spunea cineva că „durerile creşterii” sunt inevitabile, trecem prin toate etapele fără să le putem evita. Poate doar le putem accelera. O scurtă privire înapoi la procesul evolutiv ne arată că tot ce e surplus e eliminat pe parcurs. Universul se scutură de „deşeuri” (fizice, mentale etc.) şi le aduce pe toate la starea iniţială de lumină. Aşa că, dacă ne-am imaginat vreodată că suntem altceva, vor mai fi ocazii să ne aducem aminte de esenţa noastră. Toate experimentele pe care ni le construim fac parte din proces. Toate jocurile în care ne angajăm sunt acelaşi lucru. Dureri ale creşterii. Şi dacă înţelegem asta, durerea nu mai e necesară.

Un exemplu de atitudine din Africa: http://www.ted.com/talks/william_kamkwamba_how_i_harnessed_the_wind.html

Reclame
4 comentarii
 1. Lia a spus:

  Ma bucur sa aud si de bine de scumpa noastra tara. Ca ma saturasem sa tot citesc ziarele si sa aud doar de scandaluri politice, saracie si durere. Desi stiam mereu ca lucrurile trebuie sa fie altfel, ca ne place sa ne lamentam, dar de fapt romanul e roman, si va gasi mereu calea spre a-si satisface spiritul. In acelasi timp inteleg perfect in ce masura ne lipseste ATITUDINEA si ca putem mai mult si e datoria noastra sa aratam lumii adevarata fata a Romanului.

  Dor de voi!!!! Sunteti niste oameni deosebiti!!!!!

  Cu mult drag,

  Lia

 2. laura a spus:

  Dragilor, n-am avut mult timp de povesti in Quo Vadis asa ca va mai zic aicea. Si eu am o impresie oarecum similara intorcandu-ma dupa un an de stat in Teutonia. Spre deosebire de Sudan, ma intorc dintr-o tara ‘de lux’. Contrastul pe care-l intalnesc la revenire e intre romanii au/romanii fac si imaginea romanilor fata de ei insisi. Poate romanii sunt dezamagiti de ei insisi chiar si cand nu trebuie, sunt prea nerabdatori si daca nu se schimba toate-ntr-o noapte inseamna ca nu se schimba nimic. Ori-ori. Atitudinea de care ziceti voi ca-i necesara e acum orientata un pic cam mult spre negativism si neincredere in puterile proprii. Ideal ar fi niste exercitii de incredere in sine pentru fiecare roman(ca). Poate in felul asta ar copia mai putin si ar crea mai mult. Rezultatul surprinzator pentru mine e ca revenind dintr-o tara considerata ‘de lux’ m-as fi asteptat sa-mi depreciez tara prin comparatie, dar e exact invers. M-am intors mai rabdatoare si mai calma pentru schimbarile pe care trebuie sa le facem pas cu pas. Va pup, dragilor! Laura

  Mai jos o alta perspectiva dupa un tur al Romaniei:
  http://www.xplorio.ro/turul-romaniei-5-concluzii-vesele-si-triste/

 3. Bianca a spus:

  Buna dragilor! Ma bucur ca ne-am auzit la telefon. Sper sa fiti bine in continuare! Ma gandesc cu nostalgie la o poiana unde sa ne intalnim cu totii.

 4. Sab-Ina a spus:

  faine gânduri, mulţumim, rezonăm cu ele foarte bine:-) mi-a plăcut mult descrierea turului României…văd că încep să se exprime mai mulţi care au păreri similare…creştem încet, încet 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: