Sudan prin ochelarii cu lentile sparte


apus de soare in Equatoria, Sudanul de Sud

Societatea „modernă” e construită pe principii clare, de dominare a celui puternic asupra celui slab, bazată pe structuri care susţin şi promovează valorile individuale asupra celor de grup. Primează capacitatea individului de a se impune (fizic, intelectual) şi de a-i manipula pe ceilalţi în încercarea de a-şi atinge interesele proprii. Viaţa e văzută ca o competiţie pentru supravieţuire, o şansă unică (deci irepetabilă) de a deveni cineva. Scopul scuză mijloacele, tot restul se încadrează în paradigmă. Sună cunoscut?

Sună simplist. Astea sunt însă rădăcinile. Separarea individului de întreg, a picăturii de apă de ocean. Iluzia existenţei unui „sine” care e bine merci în afara legilor Universului în încercarea lui disperată de a se proteja. Aşa ne construim poveştile, cu lupta dintre bine şi rău, cu violenţa care este justificată, cu traumele suferite de generaţiile trecute. Legendele contemporane împletesc firele binecunoscute şi ne afundă şi mai tare într-o poveste-profeţie în care suntem condamnaţi la pieire, după lupta finală (unii îi spun Armaghedon, judecata de apoi etc.).

Măi să fie! Doar atât putem? Să luăm un studiu de caz: Sudan. Istorie veche de mii de ani (regate, culturi antice şi pre-antice), teritoriu enorm, peste 150 de limbi vorbite astăzi. Straturi-straturi de conflicte şi izvoare de violenţă (nord-sud, est-vest, arabi-negrii africani, sclavagism, colonialism, totalitarism, tribalism, religie, clase sociale, generaţii, supravieţuire şi resurse economice, război şi teritorii). Enorm de multe conflicte, profunde, violente, vechi şi noi, active şi mocninde.

2009. Cinci ani de la semnarea acordului de pace (după un război de aproape cincizeci de ani – cu pauze). Foarte multe eforturi ale localnicilor, ONG-urilor, organizaţiilor internaţionale, autorităţilor locale, bisericilor, grupurilor civice etc. pentru a reduce violenţa şi a co-exista paşnic. Multe din eforturi – reuşite! Sute (poate mii) de proiecte, activităţi, iniţiative prin care oamenii lucrează în fiecare zi pentru o viaţă mai bună.

Ce apare în spaţiul public (presă, internet, analize, declaraţii)? Politicieni (1-3 % din populaţie), problemele serioase în implementarea acordului de pace, avertismente despre iminenta întoarcere la război! Concentrarea presei şi a „publicului”, a analiştilor („think (?) tank”), politicienilor e ciudată: ochii sunt focalizaţi aproape doar pe ce lipseşte, ce merge rău şi pe profeţii despre un viitor sumbru. Dacă asta înseamnă să privim Sudanul prin lentile de ochelari, aş zice că ele sunt sparte 🙂 Vedem strâmb pentru că suntem educaţi să vedem doar partea de adevăr care ne motivează acţiunile. Ce nu vedem, nu există. Donatorii şi finanţatorii au o scuză să investească, grupurile de lobby bifează succesul, guvernele interesate de Sudan au un motiv să fie prezente în continuare, armele se vând ca pâinea caldă, o întreagă economie de război merge ca unsă de ştirile îngrijorătoare. Toate astea generează bani, cei care crează şi împrăştie ştirile sunt mulţumiţi. Au capacitatea de a prevedea ce se poate întâmpla în viitor. Iar pe zi ce trece, datorită lor, şansele ca previziunea lor să se împlinească, cresc.

sport pentru speranta - competitie locala, Equatoria, Sudanul de Sud

Nţf. Nu ţine figura. Ochelarii sparţi trebuie înlocuiţi pentru o vedere complexă, clară. Pentru o viziune neobturată a adevărului. Pacea e aici. Dacă trece în 2010 (mari şanse), acordul de pace dintre Sudanul de nord şi cel de sud e în grupul select al celor 50% din acordurile de pace din lume care supravieţuiesc primilor cinci ani. Oamenii muncesc pentru pace şi trebuie susţinuţi. Presiunea pe politicieni trebuie să vină din toate părţile în beneficiul celor mulţi şi săraci din satele Sudanului, ale căror voci nu se aud. Agricultură, economie, infrastructură, servicii publice, locuri de muncă – se mişcă, încet-încet. Reuşitele trebuie sărbătorite, oamenii încurajaţi să continue.

Viitorul e aşa cum ni-l imaginăm, aşa cum ni-l construim. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de pace. Cazul e deschis, vă ţin la curent.

Desigur, părerile de mai sus nu reprezintă nici una din instituţiile cu care lucrez.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: