cioburi de mânie


o ciornă din iulie 2009, abia acum publicată

Nu plouă destul. Suntem în plin sezon ploios în Sudan şi ploile sunt prea puţine. Mulţi oameni vor fi afectaţi. Seminţele sunt încă în saci în loc sa încolţească în pământ. O problemă. Schimările climatice afectează Africa.

Armele circulă. Între grupuri etnice, între ţări. Alianţe se fac şi desfac în funcţie de interese, circuitul armelor se schimbă pe aceleaşi principii. Oamenii uită dialogul. Armele „vorbesc” mai repede, dacă eşti dibaci poţi să-ţi anihilezi rapid „inamicii”. Guverne şi mercenari europeni şi americani (şi de alte soiuri) te susţin. Căştigă bani, faimă, poziţii importante. Câştigă distanţă faţă de problemele Africii pe care le declanşează ei înşişi. În Africa armele şi violenţa sunt normale.

Viaţa valorează puţin. Soarele, bolile, lipsa apei şi mâncării, gloanţele vecinilor – te pot trimite rapid în altă lume. Suferinţa e atât de intensă încât în doze mici nu mai contează. Cantităţile se măsoară de la sute de morţi în sus. Te miri că africanii fac mulţi copii? Supravieţuire (o explicaţie). Suferinţa şi moartea sunt normale în Africa.

Da, aş putea continua cu o listă lungă de cauze şi straturi ale conflictelor din Africa. Sunt dezgustat şi înfuriat însă de ceva. Uşurinţa cu care cei din „afara” Africii vorbesc despre problemele de aici. Dau verdicte, soluţii. Nu văd rolul lor în generarea problemelor. Vorbesc la modul general, cu autoritate şi superioritate. Vorbe care nu implică responsabilitate.

Nu mi-e indiferent când ştiu că unele din armele care omoară oameni în Africa sunt produse în România. Vreau să am o altă legătură cu Africa decât un AK 47 . Cer prea mult?

Ştiu că nu. Cred în sanctitatea vieţii, în frumuseţea lucrurilor mărunte, în unicitatea momentului prezent. Cred în jocul cosmic şi în şansa pe care o avem să-l jucăm în fiecare zi, de la capăt, totuşi fără început, fără sfârşit. Sună stereotipic? Poate. Azi m-am ataşat prea mult de „jucăriile” din jurul meu.

Reclame
3 comentarii
 1. Gab a spus:

  Mda, sunt sigur că de fapt lumea civilizată este de vină pentru problemele din lumea a treia.

  Uneori mă gândesc că cel mai mult i-am ajuta dacă i-am lăsa în pace.

 2. Laurentiu "Razashu" Matei a spus:

  Foarte bine spus Gab. Totodata ar trebui sa eliminam din vocabularul si educatia noastra expresiile si conceptele tip „lume civilizata” si „tarile lumii a traia”.

 3. Gab a spus:

  Cuvantul „civilizatie” e drept ca poarta inca o conotatie pozitiva, si poate ca ar merge inlocuit cu altceva. Astept sugestii. Oricum, cert e ca eu nu privesc cu ochi buni civilizatia.

  In schimb „lumea a treia” sunt pur si simplu tarile care in timplu razboiului rece au ramas neutre. O alternativa ce ar putea sa poarte conotatii mai puternice ar fi „tari nedezvoltate”, dar asta din nou, din perspectiva mea e cu conotatii pozitive.

  Nu imi place in mod deosebit „dezvoltarea” pe care civilizatia noastra a cunoscut-o.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: