Conflicte şi matematică


Trei formule matematice, trei feluri de a privi conflictele:

1 + 1 = 2

Formula care reduce complexitatea Universului la o dimensiune pe care să o înţelegem la vârsta respectivă. Toată aritmetica se construieşte pe adevărul prezentat astfel. Viaţa se construieşte pe aritmetica simplistă precum animalele-muzicanţi din Brema unul peste altul. Straturi din ce în ce mai solidificate se aştern, cu aşteptările noastre de la problemele vieţii: unu şi cu unu fac doi. Doi cu doi fac patru, etc. Simplu.

Aşa ne construim „cutia”. Universul pe care îl controlăm şi în interiorul căruia ne imaginăm „libertatea”. Graniţele pe care le apărăm cu ardoare. Atât de pasionali şi de convinşi încât ajungem la conflicte şi uneori la violenţă. Există mereu doi adversari care se luptă pentru o soluţie. Unul trebuie să învingă. Binele, de obicei. 1 devine panaceu prin cantitate, nu prin calitate. Calitatea (diversitatea lui 1) nu e un obiectiv.

România, Sudan, Filipine, Irak, Moldova, Burundi, SUA…şi aiurea – oamenii ajung la violenţă (fizică, verbală, psihică, directă, în structuri şi tradiţii, relaţii etc.) atunci când reduc Universul şi Adevărul la 1. La 1-ul „meu”. Un singur mod de a privi lucrurile, de a interacţiona, de a dezvolta, de a creşte, de a te bucura, de a te ruga, de a mânca, de a privi, alerga, iubi, cânta, citi, învăţa, respira, muri.  E mereu un „1” separat de altul, izolat, suprem, superior.

1 + 1 = 2, 3, 4, 5…

Ajungem adulţi fără maturizare. Dascălii de matematici şi altele nu ne pot explica mai profund. Cine să ne înveţe următorul nivel al jocului Universului? Ne străduim, care cum putem. Descoperim celelalte dimensiuni?

Aplicaţie practică: lucrez cu/în conflicte: violenţa reduce opţiunile la 1, 0, -1, -2 etc.; creativitatea, nonviolenţa  şi empatia multiplică numărul lor. Unu cu altul fac mereu mai mult decât suma lor. Asta e munca şi jocul vieţii mele acum: amplificarea numărului de posibile soluţii, de alternative în conflicte. Şi unul şi altul şi celălalt…Tiparul e: reducere – multiplicare – reducere (pentru înţelegere) – multiplicare (pentru transformare)…Precum Coloana Infinitului, repetată de „n” ori…expansiune – contracţie – expansiune – … E fascinant şi soluţiile la conflictele cele mai traumatizante apar, e doar o problemă de timp!

* Găseşti aici o metodă bună de a lucra cu conflictele în care se caută transcenderea. Pagina 10/22, varianta 5 a diagramei. Dacă am folosi mai des măcar „instrumentul” ăsta, lumea ar arăta altfel.

1 + 1 + 1 + … = 1 + 1 +1 + 1 + …

Formula în care matematicienii se întâlnesc cu maeştrii spirituali. Un alt nivel de unitate în diversitate. 1 cantitativ şi calitativ totodată. 1 la orice putere dă 1. Un număr infinit de posibilităţi. Unii specialişi o numesc „soluţionarea conflictului fără conflict”. Dacă nu există conflict, nu e nevoie  de soluţie.

La ultima mai avem de lucru. Nu ajung instrumentele intelectuale, trebuie să dezvoltăm şi alte dimensiuni.

***

Care e formula ta preferată în conflicte? Care e rezultatul cel mai des obţinut?

Îţi poţi potrivi conflictele şi modul în care te relaţionezi la ele într-o formulă? (nu te lăsa influenţat de desenul de mai jos 🙂

Reclame
1 comentariu
 1. Laurentiu "Razashu" Matei a spus:

  Conflictul meu preferat este pacea, iar pacea mea preferata este conflictul.
  De cele mai multe ori vedem pacea ca solutia (matematica) pentru conflict. Acesta abordare mi se pare cumva a fi „solutia catedrei”. Pacea/Conflictul realizeaza echilibrul, iar pentru a intelege si simti nevoia echilibrului trebuie sa practici si sa intelegi atat pacea cat si conflictul. Aceste stari coexista si se „rostogolesc” inlocuindu-se una cu alta pana cand ar trebui sa se contopesca si sa concure catre echilibru. In acel moment, al realizarii echilibrului, simpla „matematica” capata conturul intelegerii depline si astfel 1+1 nu mai este egal cu 2 ci devine egal cu plinatatea emotiilor pe care fiecare 1 le transmite.
  Dar sa nu cadem in capcana de a crede ca echilibru este solutia finala, deoarece va deveni astfel o alta „solutie a catedrei”.
  De aici va las pe fiecare sa va descoperiti propria solutie a coexistentei Pace/Canflict.
  TE VAD! TU?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: