Adevar si Minciuna


de Răzăşu

(ocazie cu care inaugurăm categoria „primim la redacţie”)

Punerea in balanta a spuselor cuiva nu mai constituie de mult o judecata (in acceptiunea socialului) ci un principiu de viata. Oamenii responsabili spun adevarul si numai adevarul iar cei iresponsabili si copiii mai mint pe ici pe colo si anume in partile esentiale. Exista chiar si o boala psihica pentru cei care nu se pot alinia la maturitatea spunerii adevarului acestia fiind mitomani, facandu-se astfel o bine gandita si meritata incadrare in domeniile de existenta sociala (ca doar nu platim taxe degeaba).

Dar oare ce este adevarul/minciuna?

De regula primii pasi in a cunoaste diferenta dintre cele doua ii facem pe parcursul primilor ani de educatie in familie, de unde si “fericita” expresie “cei sapte ani de acasa” (spun “fericita expresie” pentru ca deja este aprobata de Academie). Dupa ce parcurgem aceasta prima etapa foarte importanta si invatam (de regula cu multe hopuri, pedepse si multe clipe de reflexie interioara, cand suntem pedepsiti sa stam singuri) vine randul societatii sa ne invete ce inseamna adevarul.

Ajungem la scoala si inca din primii ani educatorii incep sa ne citeze “adevarurile” altora (de cele mai multe ori demult trecuti in perpetua constienta) subliniind direct ca aceste spuneri/constatari au fost aprobate de Academie ca fiind adevaruri iar indirect ca restul sunt minciuni sau afirmatii neaprobate/nedemonstrate/neoficiale. Astfel parcurgem multii ani de educatie memorand adevarurile proaspat sau demult aprobate si redemonstrand teorii/teoreme/spuneri/afirmatii demult spuse si avid lustrite de multele repetari.

Daca in acest rastimp ai norocul sa intalnesti si dascali atunci afli ca inafara de adevarul Academiei exista si adevarul tau care chiar daca nu este in totalitate “solutia catedrei” nu inseamna ca este o minciuna. Deoarece acesti dascali (cand spun dascal ma refer la profesori cu vocatie) sunt destui de rari si de cele mai multe ori bine apostrofati de ceilati “academici”, ajungem ca abia la o varsta destul de inaintata sa ne dam seama (uneori) ca intre minciuna mea si adevarul tau, sau invers, nu exista nici o diferenta.

Ce ne facem cu rebelii care tin atat de mult la spunerea lor incat ajung sa fie puternic ridiculizati de academicii vremii, si tonul fiind dat, de toti ceilati. De regula aceste entitati sfarsesc a trai singuri, parasiti de ceilati “aliniati”, dar fericiti nu pentru faptul ca sunt ostracizati ci mai ales pentru impacarea pe care o traiesc afland ca adevarul fara minciuna nu exista si ca nu te poti considera un traitor daca nu disipi dualismul efemer traind plinatatea emotiei.

Spunerea mea este ca cel mai important in argumentatie este ceea ce simt eu, emotia mea cea mai launtrica, analiza mea cea mai intima. Daca la minciuna/adevarul meu se alinie (din intamplare) si parerea altcuiva este foarte bine pentru constiinta comuna care ar trebui sa ne ghideze creatia iar daca nu chiar nu mai conteaza. Numai asa egoul meu nu va mai fi hranit de aprecierile celorlati si voi putea sa-mi traiesc propriile mele sentimente si emotii si nu pe cele citate de altii.

In concluzie nu pot decat sa va indemn sa va spuneti si sa va iubiti adevarurile/minciunile voastre necautand decat aprobarea sinelui vostru si bucuria momentului “spunerii”.

TE VAD! TU?

Reclame
4 comentarii
 1. Irina a spus:

  Da, frumos.
  Adevărul tău este și al meu, în cazul ăsta.
  E fain când în jurul tău mai sunt și alții care au același adevăr ca și tine. E mai ușor, și mai plăcut pentru individ. Dar în același timp, mi se pare că a forța pe cineva să adere la adevărul tău (așa cum adesea se întâmplă) este ca și când ai încerca să-ți transformi propria minciună în propriul adevăr.

  Din păcate, de la conflictul dintre „adevărul meu”, cel simțit de mine și „adevărul academiei” ies numai necazuri…

  Iar asta cu „adevărul academiei” e cam același lucru cu așa-numitul one right way

 2. ion a spus:

  TE_AM CITIT DAR NU TE CRED!!

 3. Mircea a spus:

  Sunt de acord cu adevarul acestui articol dar care este minciuna din adevarul intelegerii acestui articol.

 4. Laurentiu "Razashu" Matei a spus:

  Nu este vorba de nici un adevar in acest articol ci doar de o afirmatie.
  Iar minciuna din spatele adevarului este chiar echilibrul pe care l-ai creat prin afirmatia ta … :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: