8 Martie destramat-intremat


8 martie din Ziua Intl a Femeilor destramata tot mai puternic in Ziua Mamelor si a Sarbatoririi delicatetii, gingasiei, puritatii, sensibilatii, tariei, lacrimilor  etc ad nauseam … stereotipe atribuite femeilor. Uitate, neamintite, poate nestiute vreodata sau in mod voit ignorate in multe contexte – de la stiri nationale, la sindrofii de birou, la serbari de scoala – este tocmai esenta sarbatorii, de la inceputurile ei:

O afirmare a drepturilor sociale şi politice ale femeilor  şi a progresele făcute in privinta asta.

Carele va sa zica: unde suntem in ceea ce priveste ideile inca neexpirate complet in multe capete  vizavi de inferioritatea postulata filozofic si practicata socio-economic si politic a femeilor?      Cum stam la capitolul statisticilor conform carora violenta impotriva acelorasi gingase face ravagii, chiar in tara noastra, si cu siguranta chiar in vecini?      Cum sa incurajam si celebram fetele si femeile ca fiinte umane depline si nu doar ca jumatati neterminate destinate sa serveasca etern celorlati?

Activismul social  si politic destramat lasa loc mitului. In schimb  intremat gasim tocmai  Marele Stereotip Esential al Mamei in care femeile sunt prizoniere fara mari posibilitati de rascumparare. ( Daca nu esti mama, fie vei fi  si vei vedea tu forta sacrificiului, fie ti-ai ratat viata).   Urmeaza Grandioasa Eroare a Feminitatii, acea calitate speciala numai a femeilor   pusa pe rug – la propriu si figurat – de milenii  si valorizata doar la ocazii speciale, insa oarecum distorsionata pe alocuri. (Daca  nu porti tortura, pardon tocuri!, si fusta si machiaj si fitze atunci ce femeie esti tu? Pe de alta parte, atentie insa sa nu incurajam dezvoltarea empatiei, sensibilitatii umane si artistice, comunicarii in relatie, exprimarii sentimentelor etc si la jumatatea destinata sa conduca! Musai sa continuam cu mentinerea baricadelor intre barbati si femei, nu de alta, dar mai multa intelegere si comunicare va demonstra ca suntem de pe aceeasi planeta si mai asemanatori decat diferiti).

Miturile si sterotipurile- oricat de frumoase si chiar functionale  pot parea- sunt pline insa de capcane. Nu sarbatorirea mamelor (o minunatie!) e problema ci marele circ de stereotipuri comercializate intens pe tema „feminitatii esentiale” si a eroinelor nedescoperite. Si neintelegerea pe care continua sa o promoveze asocierea stereotipa a unor calitati umane esentiale cu numai jumate din specia umana, cea care nu este valorizata, care nu are acces la putere.

Jumatate de care ne amintim distorsionat de 8 Martie, pentru ca nu cautam in istorie mai multe sensuri si interpretari si pentru ca e mai usor sa ne conformam la tipar decat sa sarim din el.

Prin urmare,  punem in carca femeilor si mamelor si mai multe sarcini: bani pentru mese festive in care barbatii aduc florile si femeile sarmalele si bautura pe care nu o beau ele (ghici cine merge beat acasa la alte femei?),  tinuta pe tocuri si fusta chiar si la -11 grade si altele, felicitarile stereotipe si pana la urma nesincere, completati punctele…

Ce-ar fi sa incropim  o zi in care sa fim mai constienti de istoria pe care o purtam in spate, personal si colectiv, o zi in care sa spunem cu drag barbatilor si una celeilalte:

Dragilor, Dragelor: S-a dus vremea

*mamelor sacrificate pe altarul datoriei in detrimentul dezvoltarii personale,

* Penelopelor credincioase care isi asteapta rabdatoare sotii cu standarde duble,

* muncitoarelor cu norma tripla, de mama si sotie gospodina in timp ce muncitorul se odihneste dupa servici la TV

* fetitelor imbracate in fuste si apoi limitate in a urca in copaci spre deosebire de baieti,

* casatoritelor care rabda violenta de tot soiul doar doar printul o iesi din nou de sub pielea de broasca

Povestea continua: Bun Venit in vremea

* femeilor ca oameni deplini  * sotiilor ca partenere  in relatii in crestere  * fetelor bebe  asteptate cu drag de tati                 * femeilor iubite in fiecare zi  * mamelor care au pace si liniste in familie

* prietenilor si prietenelor, dragostei in care diferentele se pierd sau sunt doar motiv de joc si bucurie

Si toate astea – impreuna, desigur. Ma iertati, o simpla neintelegere daca ati vazut iar diviziune si baricade de aparat, de genul „dar.. ce zici de asta? la asta .. sau … barbati nu te gandesti?”

Pentru ca mama de fapt nu exista fara tata, asa cum parintele nu exista fara copil, asa cum noi toti nu existam decat in iluzie separati unii de ceilalti.

Insa pana vom ajunge la capatul povestii, mai avem mult de impletit in ritmul  intremat-destramat-intremat.

Mosul meu bunic stie si el sa impleteasca ciorapi, nu doar bunicile pot sa faca asta. Insa bunicile, babele, marile mame, si stra-mame au continuat sa impleteasca povestile astea de dragoste si unitate si in conditii vitrege. Pentru ca s-au saturat sa faca asta singure, avem si un 8 martie istoric, in care babele mai moderne sa invite mosii la alte povesti. In mod serios: ori vin ori ii lasa de caruta si se duc cu printii care tin pasul cu vremea.

De la Eva la Ana lui Manole, la Baba Dochia, la Doina de dor, la rasaritul de soare care poarta numele mamei, la intelepciunea Sofiei si dragostea Magdalenei, exista eroine nenumarate de sarbatorit chiar acum de 8 Martie si practicat pe 9, 10, 11, 12.

Cu drag pentru voi!

Anunțuri
2 comentarii
  1. crina a spus:

    frumos, frumos spus… 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: