Să se dea GRATIS…


…să ajungă la toată lumea. De apă vorbesc. Apa de băut. Ştiţi voi, lichidul care curge prin vinele planetei (organismul viu din a cărui componenţă facem parte şi noi), apa este viaţa, acea apă. Când o să cresc mare o să scot în afara legii comercializarea apei plate îmbuteliate. De fapt nici măcar atât…mi se pare atât de ridicol actul în sine, încât voi lansa bancuri despre cum oamenii, odată, vindeau-cumpărau apă de băut. Şi cum atunci (când voi fi mare) nivelul nostru de înţelepciune va fi şi el, nu-i aşa, mare, toţi semenii mei vor râde în hohote de ideea năstruşnică de a vinde-cumpăra apă.

Păi cum se poate dragilor să lansăm apa ca produs pe piaţa „liberă” şi să spunem că suntem „civilizaţi”? Cine a venit cu ideea asta creaţă, de a scoate bani şi profit din apă seacă? E o aroganţă supărătoare să poluezi apa în halul în care o facem noi, să închiriezi – vinzi izvoare de apă companiilor de băuturi răcoritoare, să vinzi reţele publice de apă din oraşe firmelor comerciale – şi să spui că vrei să atingi Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Hahaha. E o iluzie vecină cu nebunia să îmbuteliezi apa în recipiente elegante (sau altele urâte) de sticlă sau plastic şi să o aduci la vânzare în Africa unde femeile şi fetele fac marşuri de cinci kilometri pe stomacul gol cu canistra de 15-20 de litri pe cap, pentru a pregăti micul dejun. Nu mai spun că de la lipsa apei potabile se trag atâtea boli.

Suntem atât de ameţiţi de dorinţa de a stăpâni lumea, planeta, viaţa…tot ce poate fi „stăpânit” cu ajutorul ştiinţei şi a minţii, încât noi chiar CREDEM că putem domina – controla apa. De fapt folosim restricţionarea accesului LIBER la apă (şi mâncare, servicii de bază de sănătate şi educaţie) pentru a controla „poporul” (masa aia informă de oameni care lucrează pentru cei puţini din vârful piramidei trofice). Se ştie, fără apă nu se poate trăi mult. De fapt chiar se moare pe capete, în timp ce scriu.

Asta e civilizaţie? Când cu un procent infim din comerţul de armament şi industriile de lux s-ar putea asigura apa şi mâncarea pentru cei care nu au bani să o cumpere? Când nu vedem apa ca pe limfa planetei ci o tratăm ca pe un produs de marketing? Când geme Africa (şi râurile din România) de PET-uri plutitoare, adevărate urme ale civilizaţiei noastre prospere, care ne duce pe cele mai înalte culmi??? Pardon!

Vrei să bei un şpriţ cu apă minerală (adevărată)? Foarte bine, plăteşti un pic mai mult (că „îndoitul” vinului e blasfemie pentru mulţi :-)). Apa îmbuteliată (de calitate, minerală şi pentru tratament) să fie la fel de scumpă ca ţigările sau subvenţionată de stat, acolo unde e cazul. Iar apa îmbuteliată pentru scopuri umanitare ar trebui sa fie oferită gratis.

În rest:

– Ar trebui ca noi, cetăţenii de la sate şi oraşe, sa bem apă GRATIS şi de BUNĂ CALITATE de la robinet. În Austria (Viena aduce apă de la 200 de kilometri prin conducte) şi Germania se poate. Sibiul avea apă de robinet excelentă acum ceva vreme.   Investiţiile în sistemele publice de apă şi canalizare să bucure de atenţia neprecupeţită a gestionarilor bunului public.

– Ar trebui controlată strict poluarea apelor. Cine e prins asupra faptului ţinut pe post negru ceva vreme, să-l treacă toate apele.

– Ar trebui controlat strict consumul de apă în ţările în care humanoizii folosesc cinci furtunuri de irigaţie pentru două tufe de trandafiri şi păpădii din grădină. Şi pentru întinsele terenuri de golf.

– Ar trebui ca cei care promit reducerea sărăciei în Africa, Asia şi America de Sud (sau Europa de Est) să se pună pe investit în ţările respective în: apă potabilă GRATIS pentru toţi, drumuri bune, mijloace de comunicare accesibile, educaţie şi sănătate de bază GRATIS. Sau, fiind oameni de comitet, dacă nu reuşesc să-şi atingă obiectivele de dezvoltare mileniul ăsta, să se mute pentru câţiva ani alături de semenilor lor săraci folosiţi în toate posterele şi clipurile TV.

Că de nu, aşa cum arată statisticile, om fi toţi o apă ş-un pământ, mai devreme sau mai târziu.

Reclame
4 comentarii
  1. Gab a spus:

    Când viziunea se va schimba, nu va mai fi nevoie de nici o lege și de nici un control…

  2. Gab a spus:

    Până atunci ce facem? Ajutăm la schimbarea viziunii. Eu cu siguranță n-am de gând să mă implic în elaborarea de legi pentru controlul diverselor aspecte.

  3. Sab-Ina a spus:

    Da, m-a luat valul. Mulţam de reamintire 🙂 Să se dea atunci o lege împotriva legilor de control 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: