rolex-roledeggs-rolled eggs


Se pronunţă „rolex”. O lipie (chapati) cu ou şi bucăţele mici-mici de roşie şi ceapă, prăjite laolaltă pe o plită încinsă. Un mic dejun foarte practic şi popular în Uganda şi Sudan (-ul de Sud). Se poate servi şi „double rolex” dacă eşti cu adevărat flămând. Mi se pare o soluţie ingenioasă în absenţa unor lanţuri serioase de fast-food în zonă. Rolexul zilnic vine dintr-un mic „restaurant” (un acoperiş de tablă lângă copacul din faţa biroului, care adăposteşte câteva mese şi bănci), unde Sebo şi Esther gătesc micul dejun (pe o plită pusă pe un butoi împrovizat) şi prânzul. Genul de mâncare gustoasă despre care e bine să nu te întrebi în ce a fost gătită, cu ce sunt spălate vasele/tacâmurile şi ce e în ea 🙂

***

Ieri dimineaţă am intrat în farmacia nouă din faţa Spitalului Universitar („Teaching”) din Juba să iau nişte pastile anti-malarie (întrebarea e cum reuşeşte malaria să mă suporte pe mine pentru a treia oară, nu invers!). Vânzătorii se uitau la televizor unde îi arăta pe minerii chilieni salvaţi din măruntaiele pământului. Eu (într-un amestec de arabă locală şi engleză):

– Ce faceţi?

– Bine.

– Cum vă e dimineaţa? (partea asta a dialogului se poate lungi la 2-3 minute)

– Ne uităm la prietenii noştri, i-au scos la suprafaţă. Ne bucurăm pentru ei şi familiile lor.

***

Sudanul de Sud se pregăteşte de referendumul în care vor decide dacă se separă sa nu de restul ţării. E pe aici un fotograf care captează momentele astea importante pe blogul lui foto. Merită văzut.

Anunțuri
3 comentarii
 1. Gab a spus:

  Hm, acuma am studiat si eu problema un pic. In nord mai multi musulmani, in sud mai multi animisti si crestini.

  Sunt curios despre animisti, oare cat de mult au fost infestati de cultura noastra? Cand te intorci in Ro, poate povestesti un pic.

 2. Sab-Ina a spus:

  Da, povestim. ‘Animisti’ e o descriere inexacta, inseamna ca localnicii divinizau animale, ceea ce nu e adevarat. Mi s-a spus ca ei de fapt foloseau simboluri zoo si vegetale ca reprezentari ale zeilor locali. Oricum, sunt organizatii crestine care nu mai pot de bucurie ca exista sate si zone izolate in care Biblia nu a ajuns, deci au de lucru si predica de zor. Musulmanii la fel. Exista putine zone in Africa de Est (am gasit in Etiopia si Sudan) neatinse de ‘civilizatia’ noastra.

  O sa incerc sa scriu mai mult despre Sudanul de Sud, e posibil ca in ianuarie viitor sa devina cea mai tanara tara de la glob. Un aspect e ca cei mai multi din strainii care suntem prezenti aici (institutii financiare, ONU, industria umanitara si de ajutor de dezvoltare, construirea pacii etc.) aduce desigur povestea noastra, unica poveste, cu noi. In loc sa-i intrebam pe localnici cum vor sa-si construiasca tara, statul etc., le impunem reteta noastra de (in)succes. Fascinant sa vezi lucrul asta de la zero…in Romania s-a intamplat mai usor / rapid pentru ca aveam o infrastructura (cat de cat) functionala…aici e mult mai incet. Merita explorat.

 3. Gab a spus:

  Industria umanitara… ce sinistru suna, si in acelasi timp ce plin de semnificatie.

  Despre animism, din cate am inteles nu e nimic asa de trivial ca divinizarea animalelor.

  Un citat relevant din The Story of B (pe care o recomand cu caldura pe subiectul animism):

  Unlike the God whose name begins with a capital letter, our gods are not all-powerful, Louis. Can you imagine that? Any one of them can be vanquished by a flamethrower or a bulldozer or a bomb — silenced, driven away, enfeebled. Sit in the middle of a shopping mall at midnight, surrounded by half a mile of concrete in all directions, and there the god that was once as strong as a buffalo or a rhinoceros is as feeble as a moth sprayed with pyrethrin. Feeble — but not dead, not wholly extinguished. Tear down the mall and rip up the concrete, and within days that place will be pulsing with life again. Nothing needs to be done, beyond carting away the poisons. The god knows how to take care of that place.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: