Sudanul de Sud – La Mulţi Ani! şi fotografii


De sâmbătă 9 iulie Sudanul de Sud este oficial cel mai tânăr stat din lume. E un moment foarte important pentru locuitorii lui pentru că e încununarea unei lupte care a început – în versiunea ei armată – secolul trecut, în anii 50.  Momentul independenţei Sudanului de Sud e cu atât mai remarcabil cu cât puţini îi dădeau şanse reale în urmă cu ceva vreme. Procesul a dovedit o excelentă claritate în alegerea scopului şi determinarea de a parcurge drumul prin mijloace paşnice. Sunt elemente în proces din care România şi orice alt stat sau societate din lume are de învăţat.

Beneficiile independenţei sunt destul de uşor de anticipat pentru o ţară care e una din cele mai sărace de pe glob şi care a fost un teatru de război foarte mulţi ani, ai cărei oameni au fost luaţi sclavi până recent de semenii lor africani şi europeni deopotrivă. Ce e mai greu de văzut sunt provocările care vin odată cu separarea de nord: un aparat administrativ foarte şubred şi supradimensionat, numeroase conflicte violente şi tensiuni interne, prezenţa a numeroase agende diferite străine – care urmăresc să aibă acces la resursele naturale ale noii ţări (petrol, metale rare, animale sălbatice, apă) sau care pur şi simplu se calcă reciproc pe picioare în încercarea de a ajuta. Mai mult decât atât mi se pare că un pericol major e forţarea guvernului din Juba să accepte un model economic, politic şi statal care nu funcţionează în multe din ţările nord-vestice care-l promovează acum cu aplomb prin birourile prezidenţiale şi ministeriale din noua ţară.

Am însă încredere în înţelepciunea locală şi incredibila rezistenţă la pericole externe pe care o au sudanezii din sud. Ar fi o greşeală să privim partea asta de lume de sus.

Am locuit şi lucrat în Sudan în ultimii doi ani, în special în partea de sud, în programe de transformarea conflictelor, dialog între comunităţi, reducerea violenţei şi vindecarea rănilor fizice şi psihice rămase după cele două războaie între nord şi sud. Am citit ieri pe net nişte analize, mai mult sau mai puţin savante şi corecte, ale evenimentelor din Sudan. Am observat că lipsesc pozele (cei mai mulţi folosesc poze ale marilor agenţii de presă sau din Khartoum, găsite pe net), aşa că postez unele mai jos. Făcute de colegele mele Anne Dietrich şi Julia Kramer şi de mine.

Mutând cursorul pe fiecare fotografie puteţi vedea comentariile despre imagine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: