spune-mi cum te naşti…


„Există două tipuri de medici în maternităţi: cei care nu intervin decât atunci când e strict nevoie de asta şi cei care intervin peste tot în procesul naşterii.” medic ginecolog

Societatea noastră subestimează multe lucruri importante. Printre ele – naşterea copiilor. Felul în care se realizează trecerea dintre lumi pentru un copil influenţează multe din aspectele vieţii ulterioare. E important ca naşterea să fie una blândă, cu dragoste, într-un mediu care poate să asigure o experienţă deosebită mamei, tatălui şi copilului. Din păcate sistemul medical a dezvoltat practici de rutină care încarcă de regulă naşterile cu frică, stres şi suferinţă.

Mă întreb:

– de ce 50% din naşterile din unele maternităţi din România (şi SUA) sunt prin cezariană, când 90% din femei pot naşte natural, nemedicalizat?

– de ce femeile aleg dinainte data naşterii prin cezariană, schimbând toată informaţia astrală cu care copilul alege să vină pe pământ?

– de ce tatăl copilului nu este lăsat să participe la naştere? de ce copilul e dat părinţilor doar după zeci de minute sau chiar ore/zile după naştere, când contactul fizic imediat e extrem de important pentru a crea legătură între părinţi şi nou-născut – părinţii sunt singurii pe care copilul îi cunoaşte la nivel energetic şi cu care trebuie să se obişnuiască cât mai repede?

– de ce e spălat copilul atât de repede după naştere şi cordonul ombilical e tăiat înainte de a se opri din pulsat?

– de ce copilul e vaccinat de multe ori fără ştiinţa părinţilor în spital, cu toate că în primele luni nu e necesar nici un vaccin iar după aceea pot fi alese atent în funcţie de sistemul imunitar şi mediul în care creşte?

– de ce poziţia de naştere e pe orizontală, când gravitaţia lucrează împotriva procesului? de ce nu se practică naşterile sau măcar travaliul în apă?

– de ce tot sistemul medical intervine atât de mult în toate fazele naşterii, când procesul e extrem de intim şi aparţine doar părinţilor şi copiilor, iar copii ar trebui să fie atinşi cât se poate de puţin sau deloc de alte persoane decât părinţii lor?

– de ce naşterea acasă nu e reglementată şi sprijinită de stat, moaşele şi doula nu pot practica în afara spitalelor, medicii şi asistentele riscă enorm dacă ajută pe cineva să nască acasă? Statul olandez ştie că e mai ieftin ca femeile să nască acasă şi susţine serios opţiunea asta. Travaliul şi expulzia se fac mult mai uşor într-un mediu familiar şi comfortabil, în care sunt prezenţi doar cei care e nevoie să fie acolo. Stresul şi frica mamei blochează procesul fiziologic.

– de ce multe din sfaturile şi pregătirile medicale din timpul sarcinii conduc mama în situaţia în care are nevoie de intervenţie medicală, când corpul ei ar putea rezolva totul pe cale naturală?

– de ce i se strigă femeii să împingă fătul afară, când ea trebuie doar să-şi lase corpul să realizeze contracţiile necesare şi împinsul este exact opusul a ce trebuie făcut?

– de ce se grăbeşte naşterea şi travaliul cu injecţii (sau apăsat pe burtă!), când fiecare femeie are ritmul ei şi nu e un caz de intervenţie medicală?

– de ce nu există discuţii publice despre întrebările de mai sus, o parte din personalul medical din maternităţi nu e conştient de problemele astea şi nu are habar de altenative şi o parte din practicile medicale sunt împotriva cursului naturii?

– de ce există atâta lipsă de conectare umană în maternităţi, lipseşte respectul faţă de sacralitatea vieţii şi plăteşti atât de scump pentru un mediu impropriu şi deseori violent în care să naşti?

Reclame
3 comentarii
 1. Irina a spus:

  Uf… de ce. Pentru că totul se face pe bandă, în masă, inclusiv nașterile. Și când se face pe bandă nu se mai ține cont de nimic spiritual, firesc, natural, cum vrei să-i spui.

  Sper că sunteți bine 🙂 V-am pupat!

 2. foarte interesant 🙂

 3. 1. cezarienele aduc bani doctorilor. Simplu. Spaga e mai mare, efortul este clar: 40min a gatat, efortul mamei este trasbordat dr-ului, se duce linistit la 14 la cabinetul particular/concediu, nu sta toata noaptea in travaliu cu pacienta. Dr de garda deseori neglijeaza pacientele altora pt ca… daca nu ii iese nimic?
  2. are grija gura targului sa convinga mamele nevricoase cu exemplul si exemplul si exemplul
  3. protocolul din spitalele de stat nu se schimba usor
  4. asistentele se poarta urat cu mamele. orice as zice, sutn si cazuri bune, dar 80% din astsitentele din Ro se poarta urat, dispretuitor. A trebuit sa intru in spital strainez sa vad 100% (din 8-10 asistente) care s-au purtat IMPECABIL.

  P.S. am intrebat cat ia o asistenta salariu in .. alta tara. Mi s-a facut rau; un pic peste salariu minim de economie local. Cat e o chirie de garsoniera? una nemobilata…aproape cat salariul minim pe economie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: