de ce 1 dolar ajută Africa doar pe Facebook


Nu ajută (doar) dacă donezi un dolar pentru Africa. Sau zece dolari, ori un milion. Poate doar pe facebook şi alte site-uri cărora le faci trafic. Câteva motive:

– Multe din problemele Africii au fost create sau sporite de cei care vor să le elimine.

– Conceptul de donaţie încearcă să repare, folosind aceleaşi mijloace, un dezechilibru creat şi alimentat de un sistem global. Aceeaşi paradigmă dominatoare, ipocrită, care impune puterea (economică, culturală, financiară) a celui tare asupra celui mai slab. Statele care „ajută” Africa sunt aceleaşi care îi iau cu zece mâini resursele naturale şi dobânda imensă la sumele date ca ajutoare. Sunt aceleaşi state care fac experimente în Africa, pornesc şi opresc războaie, controlează traficul de arme, medicamente, energie, mâncare, apă, trofee de vânatoare, sclavi (sub forme moderne).

– Industria de ajutor pentru dezvoltare, paradigma ei de bază, NU FUNCŢIONEAZĂ. Nu e eficientă. Caută impact rapid fără să înţeleagă problemele reale. Cele mai multe din proiecte sunt prestabilite pe alte continente şi nu ţin cont de nevoile reale. Staff-ul organizaţiilor e surmenat, nepregătit, supraîncărcat cu muncă, fără sprijin. Nu stă destul de mult pe teren încât să înţeleagă contextul de lucru şi cultura locală. Birocraţia sufocă sistemul (mai ales organizaţii gen ONU). Banii aruncaţi pe proiecte sunt (paradoxal) prea mulţi, prea repede. Localnicii nu au controlul procesului de „cooperare pentru dezvoltare”.

– Statele „dezvoltate” vor să implementeze în Africa sisteme sociale şi politice care nu funcţionează (bine) nici în ţările de baştină (europene, nord-americane etc.).

– Toate astea se suprapun peste şi accentuează problemele şi disensiunile locale.

– Nu te ajută nici pe tine în mod real. Îţi dă iluzia dulce că ajuţi, te face să te simţi bine, domoleşte sentimentul de vinovăţie născut poate din superioritatea celui care are „mai mult”. O mărinimie orientată greşit din lipsă de interes şi informaţii.

Ar mai fi de zis. Desigur, încadraţi de toate probleme enumerate mai sus, poţi întâlni o mână de oameni a căror muncă în Africa contează cu adevărat. Află care sunt organizaţiile lor. Alege atent cui donezi bani (pentru că sunt organizaţii – puţine – care totuşi fac treabă). Proiecte la scară mică, unde poţi urmări traseul banilor pe care i-ai dat.

Sau mai bine îţi convingi prietenii să nu vă plătiţi taxele către industriile şi ţările care „mulg” Africa. Le vopseşti politicienilor pe maşini textele din Millenium Development Goals, să şi le amintească. Călătoreşti în Africa şi stai cât de mult poţi în locul în care vrei să donezi bani. Te implici în comunitatea ta acasă, acolo unde vezi probleme similare. Încerci să afli răspunsul la întrebarea: pentru fiecare dolar colectat pentru Africa, cine şi cât câştigă (şi unde) în alte părţi ale Globului?

* „Africa” poate fi înlocuit cu alte nume de ţări şi continente unde se întâmplă procese similare. Sau chiar de grupuri sociale sau persoane care cer(şesc) bani.

Reclame
1 comentariu
  1. Gab a spus:

    Dacă nu plătești taxele, vin oameni cu pistoale ca să-ți ia ce ai prin casă. Dacă nu ai nimic de luat, te iau pe sus și te pun să muncești pentru ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: