revoluţia conştiinţei la români


Citesc tot felul de analize despre cine şi de ce iese în stradă şi desigur că am şi eu varianta mea. În primul rând nu mă miră explozia de prezenţe autentice în spaţiul public. Cei care urmăresc ce se întâmplă în lume lunile astea au aşteptat-o nerăbdători. Cred că oamenii s-au săturat doar de revoluţiile de bucătărie şi de alea la o berică şi sunt pregătiţi să se expună – asta după ce i-au lăsat pe toţi falşiiliderivedetestarurimodelecreatorideopinieanaliştivipuri să se joace mulţi ani de-a importanţa buricului pământului. Expunerea publică e cheia pentru că ea înseamnă manifestarea conştiinţei. Să ieşi în stradă înseamnă să-ţi abandonezi frica de a fi vulnerabil, de a nu-ţi pierde colţul tău călduţ în care nu te vede nimeni şi de unde poţi înjura sistemul (şi pe ăla solar dacă trebuie).

Cu toate scandările pentru debarcarea politicienilor, Revoluţia 2012 nu mai e (doar) una împotriva cuiva (om, structură, sistem); e mai ales o revoluţie interioară, un act de trezire/găsire a conştiinţei de sine înalte. Confuzia celor care populează Casa Poporului e egalată de curajul şi claritatea celor mulţi, care tocmai refuză să tot piardă la „Nu te supăra frate”, deşi dau cu zarul o dată la fiecare patru ani. Dragi „aleşi”, nu vă temeţi, nu vă va tăvăli nimeni prin fulgi şi catran, însă aveţi două variante: ori simţiţi în stomac că vreţi să faceţi parte din ce se întâmplă şi vă alăturaţi, ori vă daţi la o parte.

Prezenţa în stradă = oamenii nu mai acceptă să fie păcăliţi, minţiţi, înrobiţi – de ei înşişi, căci nu există îalt asupritor mai eficient. Conştiinţa noastră, mai exact, nu  mai acceptă toate astea. Eu îl văd ca pe un semn al evoluţiei noastre. Sigur, unii (mulţi) mai sunt încă la nivel de „hoţii şi vardiştii” şi-şi cară bastoane şi cărămizi în cap. Însă demnitatea majorităţii, hotărârea apăsată, creativitatea şi jucăuşenia scandărilor şi sloganelor celor care ies in fiecare seară în stradă încep să semene cu însuşirile unor oameni Liberi.

Eliberaţi (sau aflaţi în proces) în primuli rând de propriile bariere, angoase, frici, condiţionări. Cred că asta e posibil doar pentru cine trage cu ochiul la un nivel superior de conştiinţă, unul inundat de intuiţie şi iubire. Intuiţia de a ieşi în stradă împotriva raţiunii de a tăcea; dragostea de libertate şi de semeni care ştie, simte că noi-toţi-suntem-unul. Pariez deci – dacă tot suntem în 2012 (cine n-are mayaşi să-şi cumpere 🙂 – că revoluţia asta e una a conştiinţei, iar miza ei nu e (doar) schimbarea politică, reforma sănătăţii, o viaţă mai bună etc. Potul cel mare pare să fie chiar exprimarea fără echivoc şi în totalitate a fiinţei umane. Mizez pe vremuri care ne vor aduce din ce în ce mai mulţi oameni care îşi vor descoperi sinele înalt şi dintr-un loc atât de frumos vor creiona o altă societate.

Cum va arăta ea? Nimeni nu ştie şi asta cu exactitate ne deschide oportunitatea de a pune întrebări pentru a o co-crea:

– Cum să creăm cât mai multe spaţii în societate în care să discutăm ce se întâmplă, ce dorim, ce simţim acum? Cum să-i încurajăm pe toţi cei care doresc să participe?

– Cum să fim cât mai creativi în discuţii şi să nu încercăm doar să reparăm sistemul politico-social actual (ca un popor de mecanici de Dacii ce am fost) ci să construim altul/altele dacă e nevoie?

– Cum să observăm de unde vine energia din noi care ne împinge de la spate către toate astea? Cum arată ea în esenţă? Cum se manifestă? Ce o blochează şi ce îi netezeşte drumul? Cum să facem să o sporim? – discutat asta în dialog interior şi în spaţiile publice

Ne băgăm???

p.s. postul meu cu „198 metode nonviolente” a avut peste 250 de accesări în 48 de ore şi o grămadă de share pe Facebook. inutil să spun că revoluţia asta va fi una (aproape în totalitate) nonviolentă.

Reclame
1 comentariu
  1. Gab a spus:

    Frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: