Statul. la Roşia Montană.


PUG şi PUZ au fost anulate definitiv şi irevocabil de instanţele româneşti. Adică marele proiect RMGC nu mai are bază, nici măcar pe hârtie. Guvernul poate să răsufle uşurat, nu mai trebuie să mimeze că analizează proiectul pentru a-i da avizul de mediu. Deocamdată.

Una din instituţiile statului a decis că PUG şi PUZ sunt ilegale. Pe bună dreptate. Acelaşi stat e şi partener – acţionar în afacerea RMGC şi interesat ca proiectul să înceapă. Tot el e arbitru pentru mediu, patrimoniu şi cultură, economie şi dezvoltare în zona Roşiei Montane, dezinteresat de data asta. Onor statul e şi (ne)reprezentant al cetăţenilor roşieni. O entitate cu personalităţi multiple şi tulburări de comportament oscilant, bună de trimis pe canapeaua psihologului, statul ăsta. Nu-i de mirare că e niţel confuz, anemic, ameţit, în toată povestea cu Roşia Montană.

Statul român e încă doar un proiect. Fantoma lui prezentă e o înşiruire de instituţii ciobite, înşirate cu fundu-n sus ca oalele pe gard: nici frumoase, nici utile. Oamenii sunt cei care ţin munţii la un loc la Roşia Montană.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: