Votul si alegerea


„N-am cu cine vota”; e plin Internetul de propozitia asta. Si nici n-o sa ai. In cel mai bun caz o sa votezi impotriva cuiva. Pierdere de timp: mersul la vot daca nu ai incredere in persoana pe care o sa pui stampila. Pentru ca gestul asta simplu ii da putere unui concetatean de-ai tai (x cinci sute si ceva) sa decida lucruri majore pentru viata ta in urmatorii patru ani. E o miza prea importanta pentru a continua sa ne lamentam.

Doua posibile solutii (care deschid drumul altor zeci):

1. Nu mergi la vot. De ce ai merge sa sustii un sistem politic care si-a atins limita de functionalitate si care, combinat cu cultura profunda a locului unde traim, da rateuri? De ce sa incerci sa resuscitezi gura la gura un sistem care nu mai poate crea nimic nou, care nu tine pasul cu transformarile rapide? De ce sa votezi aceleasi triburi si clanuri care aduleaza puterea si banii si care se joaca de-a stapanii tarii? Sa sustii un sistem pe care vrem sa-l importam prea tarziu din Vest, acolo unde incepe sa colapseze din ce in ce mai evident (financiar, social, economic)?

Nu cred ca se prabuseste pentru ca e un sistem rau. Cred ca pur si simplu s-a incheiat un alt ciclu istoric. Umanitatea a evoluat complex pana in momentul asta: au fost ani de glorie (discutabila) a democratiei capitaliste si, ca orice sistem isi creaza propriul echilibru, propriul raspuns. Raspuns care poate fi transformarea in altceva. Urmatorul nivel. Democratia 2.0, Unitatea Planetara. Nu stiu cum ii va spune, ne vom da seama pe parcurs. Va fi altceva, in orice caz. Mi-e clar ca problemele pe care le avem nu pot fi rezolvate de nici un partid, de nici un lider central, de nici un sistem piramidal bazat pe delegarea/acapararea puterii, pe competitie, pe minciuna, coruptie, spaga, pe confruntare. La nici un nivel: local, national, global. Asta pentru ca sistemul actual nu are capacitatea, limbajul, de a intelege cu adevarat, la nivel subtil, problemele pe care le-a cauzat. Si care nu pot fi nicidecum reparate cu aceleasi retete, aceleasi paradigme.

2. Prin urmare de ce ai merge la vot? Nu mai bine te gandesti ce altceva sa faci cu energia ta? Nu iti iei mai bine bunastarea si fericirea in primire si te ocupi de ele DIRECT? Fara sa imputernicesti pe nimeni altcineva pentru sensul vietii tale.

Ce-ai zice de o societate alcatuita din retele de comunitati autonome, bazate pe consens, colaborare, adevar si participarea tuturor la treburile importante? O societate in care fiecare este liderul propriei vieti si nu astepta ca altcineva sa faca ceva sau sa ofere in locul ei/lui?

De fapt –  in loc sa mergi la vot, ce-ar fi sa iei un creion si sa scrii/desenezi pe o foaie de hartie cum ar arata comunitatea / societatea in care ai vrea sa traiesti? Sa iei rand pe rand problemele grave pe care le avem si sa-ti imaginezi solutii pentru oricare dintre ele. Apoi sa alegi una, cea mai importanta si sa scrii ce vrei / poti tu sa faci pentru a schimba situatia; sa cauti pe altii in jurul tau care vor acelasi lucru; si sa treci la treaba. (Orice actiune pe care alegi sa o faci pentru visul tau va avea alt impact decat un vot negativ aplicat in scarba, sau un vot utopic crezand ca gestul tau poate schimba ceva cu adevarat in directia pe care o doresti.)

Suna utopic? Nu mai putin utopic probabil decat pareau ideile despre democratie atunci cand eram in comunism. Sau cele socialiste atunci cand eram in evul mediu. Fiecare etapa istorica are un ciclu, fiecare sfarsit de ciclu e inceputul altuia. Noi tocmai avem oportunitatea de a trai un astfel de moment de cumpana, manifestat pe foarte multe niveluri. Regimurile politice si sociale au evoluat pana acum de la totalitarism, despotism pana la democratie si inapoi. Avem marea sansa sa traim ASTAZI, cand putem inventa un nou mod de a ne organiza comunitatile. Dispunem de toate resursele si cunostintele necesare.

Ce vei alege sa faci?

Votul il dai o data la patru ani: alegerea de a trai viata pe care o visezi trebuie sa o faci zilnic.

8 comentarii
  1. doinas a spus:

    ………….(aici a fost un adanc oftat).

  2. Pertinent. Si clar si concis scris. Felicitari!

  3. iuliana a spus:

    E un punct de vedere pe care il impartasec.
    Frumos exprimat!

  4. Alina a spus:

    „Votul il dai o data la patru ani: alegerea de a trai viata pe care o visezi trebuie sa o faci zilnic.” Exact, dar parerea mea este ca cele 2 nu se exclud, si ca merita sa dai acel vot. Nu vad un efort in a iesi la vot, nu mai mult decat a merge pana la cineva la cafea – ca efort propriu-zis. Daca intr-adevar nu este nimeni demn de vot, vad o alternativa buna in anularea votului ca semn de protest. Si mai cred ca anularea votului ar trebui sa aiba urmari reale – cum ar fi refacerea alegerilor cu alti candidati in cazul in care procentul de voturi nule este mare. In ciuda demersurilor noastre zilnice pentru a schimba ceva in bine, nu vom avea suficient impact fara o clasa politica cel putin intelegatoare.
    Daca nu veti merge la vot duminica, parerea mea este ca nu veti avea niciun drept sa va plangeti ca sistemul e prost, nici ca politicienii sunt incompetenti. Deoarece daca ati fi dorit cu adevarat o schimbare la nivelul clasei politice, nu v-ar fi oprit nimeni sa candidati!

  5. Mihai a spus:

    Sabinule, simplu exprimat si coerent in acelasi timp! Multam de gandurile astea 🙂

  6. Sab-Ina a spus:

    @Alina: E corect ce scrieti, logic, face parte din paradigma actuala.
    Doar ca eu vorbesc despre altceva: ma intereseaza cum altfel pot trai eu si cei din jurul meu, reinventand relatiile noastre sociale, politice, economice. O alta paradigma. Si scriu despre asta pentru ca lucrez practic la a o crea; ma intereseaza contributiile altora, care rezoneaza cu subiectul.

  7. Felicitari pentru articol. Pacat ca nu ajungeti la Brasov, mi-ar fi placut sa mai stam de povesti… 😉

  8. Adiana Rusu a spus:

    MULTUMESC! am intrat intr-o Noua Era bazata pe Adevar, Libertate, Cunoastere…Va doresc numai bine!

Lasă un comentariu